Wykonanie
Na specjalne okazje zawsze przygotowuję ciasta pewniaki. Takie, które będą smakować prawie wszystkim, i o które nie muszę się martwić czy wyjdą. Do takich sprawdzonych należą serniki . Nie wyobrażam sobie żadnej rodzinnej imprezy bez tego typu ciast. Dziś przepis na sernik, który upiekłam na Dzień
Matki (świetnie się sprawdzi również na Dzień Dziecka, o ile Wasze dziecko je
cukier).1000 g
sera do serników150 g
śmietany 12%250 g
cukru4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej100-130 g
płatków migdałowychTortownicę o średnicy 26 centymetrów dokładnie smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Do miski wrzucamy
ser,
jajka,
śmietanę,
mąkę ziemniaczaną i 150 g
cukru. Miksujemy na gładką masę. Masę przelewamy do tortownicy. W rondelku rozpuszczamy karmel, który następnie wylewamy na wierzch masy serowej. Później całość przykrywamy równą warstwą
płatków migdałowych. Sernik pieczemy przez 75-80 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Sernik może lekko popękać na wierzchu (ze względu na karmel), ale jest to praktycznie niewidoczne ze względu na pierzynkę z
płatków migdałowych.
