Wykonanie
Na zewnątrz jest już całkiem przyjemnie, co pozwala na jedzenie posiłków na świeżym powietrzu. W zeszłym roku, ze względu na dobre warunki pogodowe, mój sezon balkonowy trwał aż do początku października. Nie
mogę się też doczekać pikników. Dziś chciałabym się podzielić przepisem na aksamitny sernik z słodko-kwaśną nutą
żurawinową. Świetny deser na niedzielny podwieczorek czy poranne śniadanie na trawie.1000 g
sera do serników200 g
suszonej żurawiny260 g
cukru200 ml
śmietany 12%4
jajka2 łyżki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki czubate
kakaoDo tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej
masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy
suszoną żurawinę i rozkładamy ją równomiernie. Do miski wkładamy
ser,
cukier,
śmietanę,
mąkę ziemniaczaną,
jajka i ekstrakt
waniliowy. Dokładnie miksujemy. Około 2/3 masy przelewamy przy pomocy łyżki wazowej do tortownicy (tak, by nie popsuć dna z
żurawiny). Do pozostałej części masy dodajemy
kakao i ponownie mieszamy. Masę
kakaową wylewamy powoli na środek masy jasnej, a następnie przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy dowolny wzorek, by nadać sernikowi ładny wygląd. Ciasto pieczemy 70-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
