Wykonanie
Zima nie jest sezonem
sałatkowym, nie należy też do dań z dużą ilością
zieleniny. Bezsmakowe
pomidory, wodniste
ogórki oraz inne warzywa, które tylko z nazwy przypominają to, co powinny, nie nastrajają optymistycznie. Nie można jednak rezygnować ze wszystkiego. Dziś coś dla lubiących warzywa i dla tych, co oczekują czegoś treściwszego –
sałatka z
jajkiem,
rukolą oraz grzankami. Szybka, pachnąca, pasująca zarówno na lekkie, ale zdrowe śniadanie, jak i na kolację.
Sałatka z
jajkiem,
rukolą i grzankami – składniki dla dwóch osób:dwie garście
rukoli3
jajka na twardo3 kromki
chleba (albo
bułki paryskiej)szczypta kwiatu lawendyszczypta
tymiankuszczypta
solioliwa z oliwekglazura balsamiczna
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na
oliwie. Kiedy jest już rumiany, dodajemy
tymianek oraz kwiat lawendy. Na talerzu układamy garść
rukoli oraz pokrojone
jajko na twardo. Posypujemy
solą, skrapiamy odrobiną
oliwy oraz dodajemy ciepłe grzanki. Na sam koniec całość polewamy glazurą balsamiczną. Smacznego!