Wykonanie
Charlotte russe to klasyka. Recepturę tego deseru stworzył
Marie-Antoine Carême (1784-1833) jeden z najznamienitszych francuskich szefów kuchni. Podstawę charlotte stanowi krem bawarski i
biszkopty (kocie języczki), a nazwa miała uhonorować zarówno angielską księżniczkę Charlotte (1796-1817), jak i cara Aleksandra I (1777-1825). Ja, tym razem postanowiłam przygotować piernikową wersję tego cudownego deseru.
Biszkopt:2
jajka50 g
cukru60 g
mąkiJajka ubijamy z
cukrem przez około 7-8 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy przez 15-25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy do ostudzenia.Krem piernikowy:300 ml
śmietany kremówki 30%200 ml
mleka50 g
cukru8-10 g
żelatyny2 łyżki
przyprawy piernikowej200 g katarzynek (pierników)1 opakowanie
biszkoptów kocie języczki (około 200 g)drobno posiekana
gorzka czekoladaMleko mieszamy z
cukrem oraz
przyprawą piernikową i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zestawiamy z kuchni.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej
wody, mieszamy po czym łączymy z przestudzonym
mlekiem.
Śmietanę ubijamy, a następnie łączymy z
mlekiem. Zmniejszamy średnicę
biszkopta o około 1 centymetr. Tortownicę (tą samą, w której piekliśmy ciasto) wykładamy po bokach papierem do pieczenia. Na dnie umieszczamy
biszkopt, a na około układamy
biszkopty. Na koniec nalewamy do środka masę. Ciasto wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasta kroimy katarzynki na 6 kawałków każdą. Nakładamy kawałki na wierzch ciasta i posypujemy posiekaną
gorzką czekoladą.