Wykonanie
Co jadają Japończycy, kiedy na dworze gorąco i parno? Otóż
makarony na zimo. Cienkie, grube, jasne, ciemne, bez względu na ich wygląd i skład, w wakacje rządzą w
Kraju Kwitnącej
Wiśni kluski. Jednym z takich charakterystycznych dań, w szczególności w okolicach Kioto, jest hiyashi chasoba, czyli
makaron gryczany z dodatkiem zielonej
herbaty matcha podany na zimno. Lekko zielony, o przyjemnym trawiastym zapachu świetnie pasuje na upały. Do
makaronów na zimno podaje się specjalny sos do maczania noszący nazwę tsuyu (albo tsuke jiru). Jest to bardzo szybka, prosta, ale smaczna potrawa. Zarówno chasobę, jak i gotowy sos tsuyu można kupić w Polsce.Hiyashi chasoba –
makaron gryczany z dodatkiem zielonej
herbaty matcha na zimno – przepis:250 g chasobaarkusz
glonów nori250 ml
bulionu dashi85 ml
sosu sojowego2 łyżeczki mirin1 łyżeczka
cukru2
jajka przepiórcze i
szczypiorek (opcjonalnie)Do rondelka wlewamy
bulion,
sos sojowy, mirin, dodajemy
cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Glony nori tniemy nożyczkami na cienkie paski.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną
wodą i odcedzamy.
Makaron układamy na talerzu albo specjalnej tacy do serwowania
makaronów. Posypujemy po wierzchu
glonami nori. Jemy maczając w miseczce wypełnionej wcześniej przygotowanym sosem (sos podajemy w temperaturze pokojowej). Opcjonalnie do sosu można dodać
szczypiorek i surowe
jajko przepiórcze.