Wykonanie
Dziś kolejna ekspresowa zupa prosto z Japonii. Zupa miso jest spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Do naszej dodaliśmy
glony wakame, które dość powszechnie wykorzystywane są w kuchni japońskiej - do tego są zdradliwe. Kupiliśmy opakowanko 30 g suszonych
glonów, które chyba starczy nam na bardzo długo. W wersji suszonej
glony wyglądają nieco jak zielona
herbata. Jednak po zalaniu wrzątkiem pęcznieją... dziesięciokrotnie! Porcja ze zdjęcia to pół łyżeczki
glonów ... należy więc jednak nie dawać ich "od
serca", bo można
mieć problem z ich zużyciem ;)Składniki (na dwie porcje):torebka
bulionu misopół łyżki
bulionu dashiłyżeczka suszonych
glonów wakame10 g
makaronu udonłyżka sakeprażony
sezamGlony zalać wrzątkiem na 10 minut i odstawić.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zagotować pół litra wrzątku. Wlać do niego łyżkę sake. Rozprowadzić w nim
bulion miso i dashi. Jeszcze raz zagotować. W miseczce ułożyć
makaron z
glonami. Zalać
bulionem i posypać prażonym
sezamem.