Wykonanie
To proste, ale bardzo wyraziste w smaku ciasto . Słodki, kruchy spód i słodko-kwaśna
żurawina .Ciasto z
żurawiną – przepis:200 g
mąki100 g drobnego
cukru100 g
masła1
jajko2-4 łyżki
miodu300-500 g
żurawinyDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier, wbijamy
jajko i wrzucamy drobno posiekane zimne
masło. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je przez papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do dwóch form o średnicy 18-20 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Jak rozwałkujemy je bardzo cienko, to i na trzy formy starczy.
Spody wstawiamy na 12-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopi. Upieczone
spody posypujemy odrobiną
skrobi ziemniaczanej i wykładamy na nie umytą, przebraną, osuszoną i wymieszaną z
miodem żurawinę. Ciasto pieczemy jeszcze 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.