ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z crème pâtissière i czereśniami

Ciasto francuskie z crème pâtissière i czereśniami

nazwa

Wykonanie

11 lipca, 2015 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
I kolejny szybki przepis na ciasto z sezonowymi owocami.
gotowe ciasto francuskie
crème pâtissière (przepis znajduje się tu)
ok 200 g czereśni
liście ziół do ozdoby
Z ciasta francuskiego wykrawamy obręcz o średnicy 23-24 centymetrów (można też zrobić 3-4 mniejsze ciastka o średnicy 8-9 centymetrów). Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem o średnicy 22 cm (układamy tak, by ciasto wystawało około 1 centymetr na boki). Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na upieczony i ostudzony spód nakładamy równomiernie warstwę crème pâtissière, a następnie dobrze umyte, osuszone, pozbawione pestek i pokrojone na pół czereśnie jagody. Ciasto ozdabiamy liśćmi świeżych ziół.
Podobne wpisy
Ciasto francuskie z musem czekoladowym, orzechami laskowymi i bezą
Ciasto francuskie z budyniem i świeżymi jagodami
Ciasto czekoladowe bez mąki z kremem kajmakowym
Ciasto francuskie z kremem i świeżymi owocami
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ciasto-francuskie-z-creme-patissiere-i-czeresniami