ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 średnia kapusta pekińska
1 marchew
1 por
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 saszetka oleju sezamowego (30 ml)
Czas przygotowania: 10 minut
Wiosna wreszcie się zbliża. Już czuć w powietrzu. Może krokusy jakoś jeszcze powstaną spod tej śnieżnej czapy. W każdym razie aż się prosi, aby na stole zaczęło się pojawiać więcej surówek.
Dzisiaj szybka surówka z kapusty pekińskiej. Pisać szczególnie nie ma o czym. Kapustę kroję drobno, marchew ścieram na grubych oczkach, pora drobno siekam, pozostałymi składnikami doprawiam. I na końcu olej. Ostatnio dostałam olej sezamowy w saszetce. Firma biolevita nie była mi wcześniej w ogóle znana. W każdym razie jak zdążyłam się później dowiedzieć, produkuje właśnie oleje sałatkowe.
Wypróbowałam w końcu ten olej. Ma dość intensywny smak i na pewno nieco zaskakujący. Pierwszy kęs może być z lekka szokujący dla podniebienia przyzwyczajonego do oliwy z oliwek i zwykłego oleju. Ale już przy drugim jest po prostu smaczny i pachnący. Tak więc ze spokojnym sumieniem mogę ten olej polecić (ach, żeby mi jeszcze płacili za tę reklamę ;)
Smacznego!
Podobne przepisy
Pieczone żeberka
Schab duszony w całości z warzywami
Zielona sałatka zimowa
Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami
Naleśniki z mięsem
Źródło:http://www.gryzz.pl/surowka-z-kapusty-pekinskiej