Wykonanie
Panna cotta, czyli gotowana
śmietana z dodatkiem
cukru i
żelatyny. Słynny deser pochodzący z północnych Włoch. W Polsce coraz częściej gości na naszych stołach, ze względu na swój smak oraz prostotę wykonania. Deser możemy podawać z różnymi dodatkami tj.
musy owocowe,
syropy,
likiery lub po prostu ze świeżymi
owocami.
Składniki:250 ml
śmietany kremówki (36%)250 ml
mleka (3,2%)½ szklanki
cukru3 łyżeczki
żelatyny w proszku2 łyżeczki
wody1 łyżeczka mocnego
alkoholu np.
whisky2 łyżeczki blue
curacaoWykonanie:
Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej
wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy
mleko i
śmietanę, wsypujemy
cukier, energicznie mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy
alkoholi, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Mieszamy do czasu, aż
żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 silikonowych foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę przed podaniem wyjmujemy z foremek i polewamy
syropem blue
curacao.Smacznego!