ßßß


Składniki:250 ml śmietany kremówki (36%)250 ml mleka (3,2%)½ szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny w proszku2 łyżeczki wody1 łyżeczka mocnego alkoholu np. whisky2 łyżeczki blue curacaoWykonanie:Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy alkoholi, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 silikonowych foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę przed podaniem wyjmujemy z foremek i polewamy syropem blue curacao.Smacznego!