ßßß


Składniki warstwa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki (36%)500 ml mleka (3,2%)3/4 szklanki cukru5 łyżeczek żelatyny w proszku6 łyżeczek zimnej wody1 łyżeczka mocnego alkoholu np. whisky1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki cukru120 ml gorącej wody1 łyżeczka żelatyny1 łyżeczka zimnej wodyŻelatynę zalewamy zimną woda, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie do szklanki wsypujemy kawą, przyprawę do piernika oraz cukier. Zalewamy gorąca wodą i mieszamy, a następnie dodajemy żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna się dokładnie rozpuściła. Mieszaninę przelewamy do 6 filiżanek i wstawiamy do lodówki, aby stężała.Wykonanie warstwa śmietanowa:Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy alkohol, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę odstawimy, aby przestygła, a następnie wlewamy do filiżanek, na stężały spód piernikowo-kawowy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę podajemy w filiżankach lub na talerzykach (filiżanki zamaczamy na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie delikatnie podważamy nożem i przekładamy na talerzyk).Smacznego!