Wykonanie
Panna cotta z nutą piernika … delikatny świąteczny deser, polecam!
Składniki warstwa śmietanowa:500 ml
śmietany kremówki (36%)500 ml
mleka (3,2%)3/4 szklanki
cukru5 łyżeczek
żelatyny w proszku6 łyżeczek zimnej
wody1 łyżeczka mocnego
alkoholu np.
whisky1 ½ łyżeczki
kawy rozpuszczalnej½ łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki
cukru120 ml gorącej
wody1 łyżeczka
żelatyny1 łyżeczka zimnej
wodyŻelatynę zalewamy zimną
woda, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie do szklanki wsypujemy
kawą,
przyprawę do piernika oraz
cukier. Zalewamy gorąca
wodą i mieszamy, a następnie dodajemy
żelatynę. Mieszamy, aby
żelatyna się dokładnie rozpuściła. Mieszaninę przelewamy do 6 filiżanek i wstawiamy do lodówki, aby stężała.Wykonanie warstwa śmietanowa:
Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej
wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy
mleko i
śmietanę, wsypujemy
cukier, energicznie mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy
alkohol, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Mieszamy do czasu, aż
żelatyna się rozpuści. Mieszaninę odstawimy, aby przestygła, a następnie wlewamy do filiżanek, na stężały spód piernikowo-
kawowy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę podajemy w filiżankach lub na talerzykach (filiżanki zamaczamy na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie delikatnie podważamy nożem i przekładamy na talerzyk).Smacznego!