Wykonanie
Wielkanocny mazurek … kruchy spód posmarowany zmiksowanymi
daktylami, przykryty delikatnym kremem na bazie
mascarpone i kajmaku.



Składniki na kruche ciasto:190 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła1
żółtko35 g
cukru pudruSkładniki na masę:3 łyżki
serka mascarpone3 łyżki masy kajmakowej z puszki150 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruMasa daktylowa:100 g
suszonych daktyli1 łyżka
wodyDodatkowo:kilka
daktyli do dekoracjigarść posiekanych
orzeszków ziemnych do dekoracjiWykonanie:
Mąkę razem z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtko i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wykrawamy prostokąt o wymiarach 25x 30cm i przekładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta wycinamy małe gwiazdki lub kwiatki, które na
białko przyklejamy do ciasta. Spód na mazurka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.
Daktyle przekładamy do blendera, dodajemy
wodę i miksujemy (do czasu uzyskania mazistej, ale nie gładkiej masy). Odstawiamy.W naczyniu miksujemy
mascarpone z
kajmakiem do czasu połączenia składników. Osobno ubijamy dobrze schłodzoną
śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i krótko miksujemy. Do masy z
mascarpone i kajmaku dodajemy porcjami
śmietanę (nie odwrotnie) i miksujemy.Na kruchym spodzie rozsmarowujemy
daktylową masę, na nią wykładamy krem kajmakowy i przyozdabiamy pociętymi
daktylami oraz
orzeszkami ziemnymi.Smacznego!