ßßß Cookit - przepis na Ptysie

Ptysie

nazwa

Wykonanie

Ptysie
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Ptysie
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Składniki
Ciasto ptysiowe
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 szt. jajek
Krem
300 ml śmietany 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
W garnuszki zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma delikatnie się błyszczy i podczas mieszania odchodzi od ścianek garnka.
Ciasto odstawić do wystygnięcia.
Ostudzone ciasto przyłożyć do miski, dodać jajka i zmiksować do gładkości.
Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem nakładać ciasto (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego) Pozostawiać spore odstępy ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie).
Ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 (jeśli ptysie są mniejsze) do 30 minut (w przypadku większych ptysi). Po upieczeniu ptysie wyjąć odstawić do wystygnięcia.
Krem śmietanowy
Wszystkie składniki ubić na sztywno.
Ostudzone ptysie przeciąć na pół i wypełnić kremem śmietanowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/ptysie