Wykonanie

PtysiePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 30 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 30 minut

PtysiePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 30 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 30 minutSkładnikiCiasto ptysiowe1 szklanka
wody125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4 szt.
jajekKrem300 ml
śmietany 30% lub 36%250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaW garnuszki zagotować
wodę z
masłem lub
margaryną. Na gotującą się
wodę wsypać
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma delikatnie się błyszczy i podczas mieszania odchodzi od ścianek garnka.Ciasto odstawić do wystygnięcia.Ostudzone ciasto przyłożyć do miski, dodać
jajka i zmiksować do gładkości.Na blaszkę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem nakładać ciasto (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego) Pozostawiać spore odstępy ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie).Ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 (jeśli ptysie są mniejsze) do 30 minut (w przypadku większych ptysi). Po upieczeniu ptysie wyjąć odstawić do wystygnięcia.Krem
śmietanowyWszystkie składniki ubić na sztywno.Ostudzone ptysie przeciąć na pół i wypełnić kremem
śmietanowym. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Share this Recipe