Wykonanie
Prosty i efektowny deser na bazie
jogurtu naturalnego i kolorowych
galaretek. Cieszy oko i podniebienie :-).




Składniki:800 g
jogurtu naturalnego5 łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki zimnej
wody150 ml
śmietany słodkiej 18%1 szklanka
cukru pudru2
galaretki czerwone (
truskawka lub
owoce leśne) + 700 ml gorącej
wody2
galaretki zielone (agrestowa) + 700 ml gorącej
wody1
galaretka pomarańczowa + 350 ml gorącej
wodyWykonanie:
Galaretki czerwone przesypujemy do miski, zalewam gorącą
wodą (zmniejszamy ilość
wody w stosunku do ilości podanej na opakowaniu) i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki, aby stężała, najlepiej na całą noc. Tak samo postępujemy z pozostałymi
galaretkami.Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową, tylko spód. Odstawiamy.Stężałe
galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy w kostki. Przekładamy je do tortownicy.Odstawiamy do lodówki.
Żelatynę przesypujemy do filiżanki, zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na kilka minut. W małym rondlu zagotowujemy
śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Mieszamy energicznie małą trzepaczką do czasu aż cała
żelatyna się rozpuści. Odstawiamy, aby mieszanina trochę przestygła. Do wysokiego naczynia przekładamy
jogurty, dodajemy
cukier puder i miksujemy. Następnie do
jogurtu, cały czas miksując, pomału wlewamy rozpuszczoną
żelatynę.
Jogurtową masą zalewamy
galaretki. Delikatnie mieszamy i odstawimy do lodówki.Smacznego!