Wykonanie
Bardzo dawno nas tu nie było...Trudne medyczne studia Ewki, moja magisterka, praca i zapalenie żołądka nie sprzyja kreatywnemu gotowaniu. Lecz teraz planuje poprawę,
będę zaglądać tu, pisać, gotować, piec, w końcu wiosna i początek lata to cała gama smaków, kolorów, zapachów. Warto więc poświęcić choć chwilę by celebrować te piękne
słoneczne dni w towarzystwie czegoś pysznego. Dziś przepis na piankę truskawkowa, którą przygotowałam na urodziny dla Mamy. Możemy potraktować ją jako dietetyczny deser czy tez śniadanie.Składniki (3 kokilki+1 niewielki ozdobny słoiczek):2 szklanki
truskawek + kilka do przystrojenia1,5 szklanki
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
żelatyny2/3 szklanki
wodyTruskawki z
jogurtem blendujemy na gładka masę.
Żelatynę mieszamy z zimną
wodą. Po chwili podgrzewamy (uważać, żeby nie zagotować).
Żelatynę wlewamy do masy
jogurtowo-truskawkowej. Mieszamy dokładnie. Wylewamy do kokilek lub ozdobnych słoiczków. Ja wyłożyłam kilka
truskawek i dopiero wylałam masę.Wkładamy do stężenia do lodówki. Po pół godzinie, gdy masa nieco stwardnieje, ozdabiamy
truskawkami na górze.
Smacznego i pięknego dnia!AgaPrzepis bierze udział w akcji