Wykonanie
Flaugnarde …
owoce zalane naleśnikowym
ciastem, zapieczone w piekarniku …podawane na zimno lub na ciepło … oprószone
cukrem pudrem … prosty francuski deser bardzo podobny do pieczonych naleśników popularnych w Skandynawii … Polecam!
Składniki:4
jajka1 ½ szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka200 g
borówekmasło do wysmarowania formy2 łyżeczki
miodu lub
syropu z agawy (opcjonalnie)Dodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, odstawiamy.Do wysokiego naczynia wbijamy
jajka, wlewamy
mleko i wsypujemy
mąkę oraz jeśli dodajemy
miód lub słodki
syrop. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy
borówki. Flaugnarde pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika opada, mimo to jest smaczne. Flaugnarde podajemy na ciepło lub na zimno, posypane
cukrem pudrem.Smacznego!