Wykonanie
Bajaderki to
ciastka robione z resztek muffinów, ciast (bez kremów),
herbatników ale jeśli akurat nie dysponujecie resztkami ciasta, a macie ochotę na dobre domowe, mięciutkie bajaderki możecie upiec szybkie ciasto
czekoladowe i przerobić je na pyszne
czekoladowe kule!





Składniki:wilgotne ciasto
czekoladowe np. z tego przepisu,100 g wiórek
kokosowych1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
cukru50 g
masła3/4 szklanki
rodzynekok. 80
herbatnikówaromat rumowyDodatkowo:wiórki do obtaczaniaWykonanie:Wilgotne, kleiste ciasto
czekoladowe rozkruszam do miski.
Rodzynki zalewamy gorącą
wodą. Odstawaimy. W małym rondlu pogrzewamy
mleko, dodajemy
masło,
cukier i wiórki. Mieszamy do połączenia składników. Do rozdrobnionego ciast
czekoladowego wlewamy zawartość rondla, dodajemy odsączone z
wody rodzynki, pokruszone
herbatniki oraz wlewamy
aromat rumowy. Składniki mieszamy, a następnie z ciasta formujemy kule wielkości
jajka. Każdą bajaderkę obtaczamy w wiórkach
kokosowych.Smacznego!