Wykonanie
Z czym kojarzą Wam się czasy PRL-u? A może nie wszyscy je pamiętają? Ten trudny okres miał również jasne strony. Takim promykiem w pochmurny dzień jest na pewno blok
czekoladowy. To niewyobrażalnie słodkie, chrupkie i wyjątkowe ciasto jest
banalne w przygotowaniu i przyniesie na myśl smak beztroskiego dzieciństwa.Bloki
czekoladowe to chrupkie ciasta oparte na
czekoladzie (do wykonania ciasta używaj wyłącznie wysokiej klasy
czekolady, która dobrze się rozpuszcza i jest produkowana z wysokiej jakości
mleka i
kakao) i herbatnikach.
Ciastka ułożone są na spodzie oraz – pokruszone – w środku wypieku. Praktycznie każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego deseru!Jak wykonać blok czekoladowy? Przepis jest prosty! Na początku przygotuj sobie składniki – potrzebujesz
mleka,
mleka w proszku,
cukru,
kakao,
masła i
czekolady. Do tego koniecznie miej pod ręką kilka paczek
herbatników, które nie były wcześniej otwarte (nie mogą być miękkie, a świeże i chrupkie).
Mleko,
kakao,
cukier,
masło i
czekoladę wrzuć do garnka, mieszaj i podgrzewaj do połączenia. Nie gotuj ich, by smak nie wyparował. Dodaj
mleko w proszku energicznie mieszając całość. Pokrusz
herbatniki i powrzucaj do masy, dokładnie mieszając całość. W międzyczasie wyłóż formę (jaką lubisz najbardziej) papierem do pieczenia i
herbatnikami.Na koniec wlej masę do formy i dokładnie rozprowadź. Koniecznie wstaw formę do lodówki na kilka godzin. W ten sposób całość zgęstnieje i stanie się twardą masą. Po tym czasie blok będzie gotowy do jedzenia.Komu zasmakuje blok czekoladowy?Deser ten na pewno zasmakuje dzieciom. Jest niewyobrażalnie słodki i chrupki. Jeżeli jedliście go w dzieciństwie, to z jego aromatu i smaku zadowoleni będą też dorośli, którzy przypomną sobie lata młodości. Starsi ludzie, tworzący takie bloki na pewno zachwycą się tym, że jest on oparty na wysokiej
klasie czekoladzie, a nie produktach czekoladopodobnych, jak w czasach PRL-u.Blok
czekoladowy był ówczesną formą brownie i dziś niestety trochę odszedł w zapomnienie. Nie oznacza to jednak, że nie możesz kultywować tradycji swoich dziadków i rodziców. Na pewno zaskoczysz też znajomych, dzieląc blok na małe kostki i podając je jako deser bezpośrednio do ręki. To alternatywa dla różnego rodzaju chemicznie przetworzonych deserów!Na jakie okazje przygotujesz blok czekoladowy?Forma bloku
czekoladowego nie nadaje się raczej na imprezy okolicznościowe i zorganizowane. Będzie jednak fantastyczną przekąską do spotkań ze znajomymi czy niezobowiązujących imprez rodzinnych. Możesz udekorować blok na własny sposób, bazując na dostępnych składnikach i wyobraźni. W
sieci jest wiele przepisów na różne bloki
czekoladowe, które m.in. zawierają
owoce (np.
wiśnie). Możliwości twórcze są praktycznie nieograniczone!Prostota, wyjątkowy smak i nostalgia na myśl o tym deserze sprawia, że ochota na niego może przyjść w każdej chwili. Bierz się więc do pracy, a my życzymy smacznego!