Wykonanie
Prosty w przygotowaniu blok
czekoladowy na bazie skondensowanego
mleka. W środku prażone
orzechy arachidowe,
herbatniki digestive i
rodzynki. Słodkie, smaczne, bez pieczenia, wymaga jednak kilkugodzinnego leżakowania w lodówce.
180 ml (3/4 szklanki)
mleka skondensowanego słodzonego60 g
masła125 g ciemnej
czekolady, grubo posiekanej150 g
herbatników digestive45 g (1/3 szklanki)
orzechów arachidowych niesolonych, uprażonych55 g (1/3 szklanki)
rodzynekNatłuszczamy keksówkę o wymiarach 8 cm x 26 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał 5 cm ponad brzeg dłuższych
boków.Skondensowane
mleko i
masło umieszczamy w niewielkim rondlu, podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu, aż masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
czekoladę i mieszamy.
Herbatniki łamiemy na niewielkie kawałki i umieszczamy w dużej misce z
orzechami i
rodzynkami. Dodajemy
czekoladową miksturę. Mieszamy.Miksturę wykładamy do przygotowanej foremki i przykrywamy. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny, aż masa będzie zastygnięta. Wyjmujemy z foremki i kroimy na plastry.Przepis z "The Completet Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly