ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy z orzechami arachidowymi

Blok czekoladowy z orzechami arachidowymi

nazwa

Wykonanie

Prosty w przygotowaniu blok czekoladowy na bazie skondensowanego mleka. W środku prażone orzechy arachidowe, herbatniki digestive i rodzynki. Słodkie, smaczne, bez pieczenia, wymaga jednak kilkugodzinnego leżakowania w lodówce.
180 ml (3/4 szklanki) mleka skondensowanego słodzonego
60 g masła
125 g ciemnej czekolady, grubo posiekanej
150 g herbatników digestive
45 g (1/3 szklanki) orzechów arachidowych niesolonych, uprażonych
55 g (1/3 szklanki) rodzynek
Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 8 cm x 26 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał 5 cm ponad brzeg dłuższych boków.
Skondensowane mleko i masło umieszczamy w niewielkim rondlu, podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu, aż masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy.
Herbatniki łamiemy na niewielkie kawałki i umieszczamy w dużej misce z orzechami i rodzynkami. Dodajemy czekoladową miksturę. Mieszamy.
Miksturę wykładamy do przygotowanej foremki i przykrywamy. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny, aż masa będzie zastygnięta. Wyjmujemy z foremki i kroimy na plastry.
Przepis z "The Completet Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/11/blok-czekoladowy-z-orzechami.html