Wykonanie
Pomysł na
cukinię …
cukinie podpiekamy z
oliwą w piekarniku, zalewamy
śmietaną, posypujemy potartym
serem i zapiekamy w towarzystwie świeżego
koperku. Prosto, szybko i smacznie!



S kładniki:1 duża
cukinia lub dwie małe2 łyżki
oliwy extra vergine200 ml
śmietany 18%100 g ulubionego
żółtego sera1
jajkosól,
pieprz do smaku1 łyżka świeżego
koperkuWykonanie:
Cukinię myjemy, jeśli ma twardą skórka obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w talarki. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy
oliwą, rozkładamy
cukinie, solimy i skrapiamy
oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.W mały naczyniu rozbełtujemy
jajko ze
śmietaną,
pieprzem i
koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną
cukinię na wierzch ścieramy
ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.Smacznego!