ßßß Cookit - przepis na Cukinia zapiekana w śmietanie

Cukinia zapiekana w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Pomysł na cukinięcukinie podpiekamy z oliwą w piekarniku, zalewamy śmietaną, posypujemy potartym serem i zapiekamy w towarzystwie świeżego koperku. Prosto, szybko i smacznie!
S kładniki:
1 duża cukinia lub dwie małe
2 łyżki oliwy extra vergine
200 ml śmietany 18%
100 g ulubionego żółtego sera
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 łyżka świeżego koperku
Wykonanie:
Cukinię myjemy, jeśli ma twardą skórka obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w talarki. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/cukinia-zapiekana-w-smietanie