ßßß



Składniki:400 g łuskanych ziaren słonecznika5-6 łyżek płynnego miodu1 łyżka kakao1 łyżeczka ekstraktu z wanilii4 łyżki mielonego lnu złotego (opcjonalnie, dałam do kakaowej masy)Wykonanie:Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż lekko się zbrązowi (uważamy jednak, aby się nie przypalił, wówczas chałwa będzie gorzka!). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Zimny już słonecznik przesypujemy do malaksera i mielimy na najwyższych obrotach do czasu uzyskania lekko kleistej masy (ja troszkę za długo miksowałam, przez co zaczął wytrącać się olej, dlatego dodałem mielonego lnu). Masę dzielimy a dwie części. Do jednej dodajemy kakao i siemię lniane do drugiej ekstrakt z wanilii, dokładnie zagniatamy lub kilka sekund miksujemy. Chałwę przekładamy w małe silikonowe foremki (od lodów) lub formujemy w zgrabne wałki i ciasno zawijamy w papier do pieczenia lub folię spożywczą, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!