Wykonanie
Kolejna propozycja
chałwy domowej roboty, tym razem słonecznikowa. Polecam!
Składniki:400 g łuskanych
ziaren słonecznika5-6 łyżek płynnego
miodu1 łyżka
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 łyżki mielonego lnu złotego (opcjonalnie, dałam do
kakaowej masy)Wykonanie:
Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż lekko się zbrązowi (uważamy jednak, aby się nie przypalił, wówczas
chałwa będzie gorzka!). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Zimny już
słonecznik przesypujemy do malaksera i mielimy na najwyższych obrotach do czasu uzyskania lekko kleistej masy (ja troszkę za długo miksowałam, przez co zaczął wytrącać się
olej, dlatego dodałem mielonego lnu). Masę dzielimy a dwie części. Do jednej dodajemy
kakao i
siemię lniane do drugiej ekstrakt z
wanilii, dokładnie zagniatamy lub kilka sekund miksujemy.
Chałwę przekładamy w małe silikonowe foremki (od
lodów) lub formujemy w zgrabne wałki i ciasno zawijamy w papier do pieczenia lub folię spożywczą, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!