ßßß Cookit - przepis na Chałwa domowa

Chałwa domowa

nazwa

Wykonanie

Chałwa idealna! Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej :)
Ja chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zrobienie tego batonika w domu, jest tak banalnie proste.
Kolejna chałwa przeze mnie zrobiona będzie w dwóch kolorach i w dwóch różnych polewach :)
Składniki:
– 200g sezamu łuskanego
– 3 łyżki miodu
– garść orzechów włoskich ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
* Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.
* Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) blenderujemy na gładką masę.
* Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i formujemy dowolny kształt chałwy.
U mnie był to kształt batonika.
* Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki by stężała ( najlepiej na noc ).
Polecam także chałwę waniliowokakaową w formie kostek :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/chalwa-domowa