Wykonanie
Chałwa idealna! Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej :)Ja
chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zrobienie tego batonika w domu, jest tak banalnie proste.Kolejna
chałwa przeze mnie zrobiona będzie w dwóch kolorach i w dwóch różnych polewach :)Składniki:– 200g
sezamu łuskanego– 3 łyżki
miodu– garść
orzechów włoskich ( opcjonalnie )Przygotowanie:*
Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.* Przestudzony
sezam z
orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) blenderujemy na gładką masę.* Dodajemy
miód, mieszamy do połączenia się
sezamu z
miodem i formujemy dowolny kształt
chałwy.U mnie był to kształt batonika.* Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki by stężała ( najlepiej na noc ).Polecam także
chałwę waniliowo –
kakaową w formie kostek :)
Kategorie: