ßßß
Składnik:1 ½ szklanki ziaren zielonej soczewicy2 duże cebule2 ulubione kiełbaski (np. śląska, chorizo)ok. 200 g umytych i pokrojonych liści jarmużuok. 8 suszonych pomidorów z oleju2 łyżki pestek dyni1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę1 łyżka koncentratu pomidorowego2-3 łyżki oleju rzepakowegosól, pieprz do smakuWykonanie:Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzamy z wody i odstawiamy.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, smażymy 2 -3 minuty. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pestki dyni, pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajmy sól, pieprz i jarmuż. Całość ponownie dusimy pod przykrycie na wolnym ogniu ok. 20 -25 minut.Smacznego!