Wykonanie
Bakłażan …
kurki …
feta … proste i smaczne połączenie! Zachęcam do wypróbowania!
Składnik:2 większe
bakłażany150 g
sera fata200 g
kurek1 łyżka posiekanego
koperku30 g
masłasól morska,
pieprz do smakuDodatkowo:2-3 łyżki
oliwy extra vergineWykonanie:
Bakłażany myjemy po bieżącą
wodą i odcinamy końcówki. Każdego
bakłażana przekrawamy wzdłuż na dwie części, środek wybieramy za pomocą łyżki, pozostawiając rant ok 1 centymetra. Miąższ odkładamy, wykorzystamy go do farszu. Wydrążone
bakłażany skrapiamy
oliwą, przykrywamy folią lub przekładamy do zamkniętego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 25 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kurki myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i smażymy na
maśle ok 5 minut. Miąższ z
bakłażana kroimy na mniejsze części dodajemy do
grzybów, razem smażymy 2 -3 minuty. Zestawiamy z ognia. Następnie do farszu dodajemy
ser feta oraz
koperek, całość mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika nadziewamy farszem i wstawiamy na ok 10 minut do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Podajemy na ciepło! Danie można również przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że farsz przyszykujemy prędzej w domu. Zamiast
bakłażany zapiekać w piekarniku, skrapiamy je
oliwą zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Po kilku – kilkunastu minutach w zależności od żaru na grillu, odwijamy folię i nakładamy farsz, trzymamy jeszcze kilka minut na grillu i podajemy.Smacznego!