ßßß Cookit - przepis na Kuchnia gruzińska: Bakłażany zapiekane z serem

Kuchnia gruzińska: Bakłażany zapiekane z serem

nazwa

Wykonanie

W kuchni gruzińskiej bakłażany stosuje się do przyrządzania wielu różnorodnych potraw. Smażone, duszone, zapiekane, opiekane, suszone, kiszone ... na stałe zadomowiły się w sztuce kulinarnej tego kraju. Poniższe danie poza tym że proste i pyszne, ma niewątpliwa zaletę - łatwo je odgrzać choćby na zwykłej skropionej wodą patelni - można więc zrobić więcej i zachować na następny dzień.
Składniki na porcję dla 3 osób:
3 średnie bakłażany
2 jajka
250 g bryndzy (w oryginalnym przepisie ser suługumi)
łyżka masła
pieprz
natka pietruszki i koperek do podania
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć miąższ tak żeby powstały łódeczki i ściankach grubości ok. 1 cm. Miąższ posiekać drobno i usmażyć ba maśle, odstawić do ostygnięcia. Ser wymieszać z jajkami i miąższem, popieprzyć do smaku, napełnić nim łódeczki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 30 minut.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/09/kuchnia-gruzinska-bakazany-zapiekane-z.html