Wykonanie
W kuchni gruzińskiej
bakłażany stosuje się do przyrządzania wielu różnorodnych potraw. Smażone, duszone, zapiekane, opiekane, suszone, kiszone ... na stałe zadomowiły się w sztuce kulinarnej tego
kraju. Poniższe danie poza tym że proste i pyszne, ma niewątpliwa zaletę - łatwo je odgrzać choćby na zwykłej skropionej
wodą patelni - można więc zrobić więcej i zachować na następny dzień.Składniki na porcję dla 3 osób:3 średnie
bakłażany2
jajka250 g
bryndzy (w oryginalnym przepisie
ser suługumi)łyżka
masłapieprznatka pietruszki i
koperek do podania
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć miąższ tak żeby powstały łódeczki i ściankach grubości ok. 1 cm. Miąższ posiekać drobno i usmażyć ba
maśle, odstawić do ostygnięcia.
Ser wymieszać z
jajkami i miąższem, popieprzyć do smaku, napełnić nim łódeczki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 30 minut.