Składniki2 porcje150 g tartej cukinii150 g kurek120 g makaronu w kształcie rurek (u mnie duże rurki typu paccheri)1 łyżka masła1 łyżki oliwy extra vergineSos:1/3 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30%szczypta nitek szafranu2 żółtkaświeżo zmielony pieprz i szczypta soli morskiejPrzygotowaniePrzygotować sos: wymieszać śmietankę z szafranem, żółtkami, solą i pieprzem, odstawić.Kurki oczyścić gąbeczką krótko płucząc pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić makaron.Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą, wrzucić kurki oraz startą na tarce cukinię, smażyć na dość dużym ogniu co chwilę mieszając, przez około 5 minut, dodać odcedzony makaron, wymieszać.Odstawić patelnię z ognia i wlewać stopniowo sos jednocześnie mieszając. Sos powinien już zgęstnieć od gorącej patelni i składników.