Wykonanie
Babeczki można upiec prędzej i przechowywać w pojemniku, a kiedy najdzie nas ochota na słodkości lub odwiedzą nas niezapowiedziani gości wystarczy ubić
śmietanę i otworzyć słoiczek
wiśni … pyszny deser gotowy!



Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):270 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g
masła1
jajkoDodatkowo:500 ml
śmietany kremówki, dobrze zchłodzonej½ szklanki
cukru1 szklanka wydrążonych
wiśni (mrożonych, świeżych lub ze słoika)Wykonanie:
Mąkę wraz z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego
orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.Do wysokiego naczynia wlewamy
śmietaną, dodajemy
cukier puder i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
Śmietanę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy nią babeczki, na wierzch każdej układamy po kilka
wiśni.Smacznego!