ßßß Cookit - przepis na Babeczki z bitą śmietaną i wiśniami

Babeczki z bitą śmietaną i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Babeczki można upiec prędzej i przechowywać w pojemniku, a kiedy najdzie nas ochota na słodkości lub odwiedzą nas niezapowiedziani gości wystarczy ubić śmietanę i otworzyć słoiczek wiśni … pyszny deser gotowy!
Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):
270 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki, dobrze zchłodzonej
½ szklanki cukru
1 szklanka wydrążonych wiśni (mrożonych, świeżych lub ze słoika)
Wykonanie:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietaną, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Śmietanę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy nią babeczki, na wierzch każdej układamy po kilka wiśni.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/babeczki-z-bita-smietana-i-wisniami