Wykonanie

To już chyba ostatnie
wiśnie w tym roku, a zatem ostatnia okazja, by przyrządzić z nich coś łasuchowatego. :-)Kruchy spód, na nim podpieczone
wiśnie, a wszystko pod puchową kołderką z
bitej śmietany.Jak dla mnie - prawdziwa kwintesensja lata! :-)Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):600-700g wydrylowanych
wiśni3 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru200 g zimnego
masła2
zółtka1 całe
jajo1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 l
śmietany kremówki 36% do ubicia
Cukier puder do
bitej śmietanyWykonanie:
Mąkę mieszamy z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane zimne
masło oraz
żółtka i całe
jajko. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowany
masłem i oprószony
maką spód tortownicy. Ciasto nakłuwamy lekko widelcem. Podpiekamy przez 10-12 min. w temp 180C.Na podpieczony spód wykładamy pozbawione pestek
wiśnie. Całość pieczemy kolejne 20-30 min, w zależności od rodzaju posiadanego piekarnika.W tym czasie ubijamy
śmietanę kremówkę. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo
cukier puder. Jego ilość uzależniona jest od poziomu
słodyczy, który chcemy uzyskać, więc zalecam po prostu próbowanie podczas ubijania.Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu wystygnąć, a gdy tak się stanie, dekorujemy wierzch fantazyjnym kopcem z
bitej śmietany.

Życzę Wam smacznego! :-)