Składniki:250 ml śmietany kremówki (36%)250 ml mleka (3,2%)½ szkl. cukru3 łyżeczki żelatyny w proszku2 łyżeczki wody2 łyżki likieru Riga Black Balsam ( tradycyjny litewski likierziołowy, można zastąpić innym mocnym alkoholem)Składniki na sos:½ tabliczki gorzkiej czekolady (min 70 %)3 łyżki śmietany kremówki2 łyżki likieru Riga Black Balsam½ papryczki chili bez pestekŻelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy likier, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Sos czekoladowy z chili:Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną, dodajemy likier i papryczkę chili. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawimy na kilka minut.Panna cottę przed podaniem polewamy sosem czekoladowym.Smacznego!