Wykonanie
SKŁADNIKI:5 kotletów
schabowych1/2 kg
pieczarek1/2 kg
kapusty kiszonej15 dag
sera żółtego w kawałku
oliwa do smażenia3
listki laurowe4
ziela angielskieprzyprawa bo bigosu
sól i
pieprzząbek
czosnku1/2 szklanki
wina wytrawnego białegoSchab nacieramy
przyprawami i rozgniecionym
czosnkiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby
mięso nabrało aromatu. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na rumiano.
Kapustę płuczemy, zalewamy
wodą dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, gotujemy, około 20 minut, aby trochę zmiękła. Odcedzoną
kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy
przyprawą do bigosu,
solą i
pieprzem.Oczyszczone
pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.W naczyniu układamy
kapustę, część
pieczarek,
schab, resztę
pieczarek. Zalewamy
winem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni 70-90 minut. 20 minut przed końcem pieczenia, całość posypujemy startym
żółtym serem.
