Wykonanie
Niedziela, Październik 12, 2014, 19:52
Wyjątkowo jesienna i rozgrzewająca zupa z dużą porcją kolorowych warzyw. Znajdziecie w niej
paprykę,
dynie,
marchew,
chili i domową, podsmżoną
szynkę. Ta szybka zupa jest lekka i doskonale się nadaje na długie, chłodne wieczory.Okres jesienny to dla mnie czas, kiedy najbardziej mam ochotę na smaczne, gęste, pełne warzyw i rozgrzewające zupy. Na bok schodzą wtedy sałatki,
surowe warzywa, lekkie grillowane potrawy, a pojawia się gulasz, zupa cebulowa, grzybowa czy barszcz. Coś wspaniałego, nic tak nie rozgrzewa i poprawia humoru jak dobry, gorący talerz zupy.Składniki:1 litr
wywaru z kurczaka1 łyżka
oliwy1/2
czerwonej papryki, pokrojonej w krótkie paski1/2
zielone papryki, pokrojonej w krótkie paski3 duże plastry domowej
szynki, pokrojonej w kostkę1 czerwona
papryczka chili, drobno posiekana1 średnia
marchewka1 , 5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę1/5 łyżeczki
gałki muszkatołowejpieprzPrzygotowanie:W dużym nieprzywierającym rondlu/garnku podgrzać
oliwę i podsmażyć na niej
szynkę przez 1 minutę. Dorzucić posiekaną
papryczkę chilli i smażyć kolejną minutę. Całość zalać
wywarem, który doprowadzić do zagotowania.Zmniejszyć ogień na minimum i dodać
marchew. Gotować pod przykryciem około 5 minut. Dodać
dynię i gotować kolejne 15 minut.Do zupy dorzucić
paprykę i gotować kolejne 15 minut aż ta będzie miękka. Zupę przyprawić
pieprzem i
gałką muszkatołową, ewentualnie
solą.
Zupa wyszła przepyszna. Jest doskonała na obiad w chłodne dni. Gorąca, pełna warzyw i do tego pikantna. Dużo pyszności zamkniętych w jednym garnku!