Wykonanie
Kiedyś na urodziny szykowaliśmy w domu ciężkie
biszkoptowe torty z gęstymi
maślanymi kremami, ale
potem przerzuciliśmy się na
torty bezowe. Niestety używanie gotowych
spodów bezowych w sklepie sprawia, że tort jest bardziej słodki i twardy i brak im tego puchatego wnętrza. Tort Pavlova z tego przepisu jest delikatny, wcale nie taki słodki i fantastyczny w smaku. Solenizantka i goście byli zachwyceni! :)Przepis pochodzi z tej strony, z której uwielbiam testować nowe, pyszne przepisy! Polecam! :DSkładniki:
Bezy:5
białek300 g
cukru1 łyżeczka
octu winnego/soku z
cytryny1/4 łyżeczki Cream of
Tartar (niekoniecznie)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliKrem:300 ml
śmietany kremówki 36%skórka starta z połowy
cytryny1 łyżka
cukru pudru200 g
malinDodatkowo:300 g
malinPrzygotowanie:Do
białek dodać szczyptę
soli. Miksować do momentu spienienia. Dodać Cream of
Tartar i miksować dalej aż piana będzie sztywna. Po jednej łyżce dodawać
cukier aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać
ocet lub
sok z cytryny. Wymieszać. Dodać
mąkę i miksować jeszcze przez chwilę.Masę na
bezę przełożyć na dwa koła (jedno o średnicy 20, drugie 15 cm) narysowane na papierze położonym na blaszce. Boki
bezy podciągnąć łyżką ku górze dookoła. Piec w temperaturze 180 stopniu przez pierwsze 5 minut,
potem przykręcić do 140 stopniu i piec 75-80 minut.Kremówkę na krem ubić. Dodać
cukier puder i
skórkę cytryny, zmiksować. Do całości dodać
maliny, ugnieść je niedbale widelcem i wymieszać.Przestudzony, większy blat położyć na paterze. Przełożyć na nie dwie trzecie kremu i posypać
malinami. Na całość nałożyć mniejszy blat i resztkę kremu na wierzchu. Posypać resztą
malin.

Tort jest naprawdę niesamowity w smaku! Jeden z najlepszych jakie
jadłam. To również doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych
białek z innych przepisów.