ßßß Cookit - przepis na Tort Pavlova z malinami

Tort Pavlova z malinami

nazwa

Wykonanie

Kiedyś na urodziny szykowaliśmy w domu ciężkie biszkoptowe torty z gęstymi maślanymi kremami, ale potem przerzuciliśmy się na torty bezowe. Niestety używanie gotowych spodów bezowych w sklepie sprawia, że tort jest bardziej słodki i twardy i brak im tego puchatego wnętrza. Tort Pavlova z tego przepisu jest delikatny, wcale nie taki słodki i fantastyczny w smaku. Solenizantka i goście byli zachwyceni! :)
Przepis pochodzi z tej strony, z której uwielbiam testować nowe, pyszne przepisy! Polecam! :D
Składniki:
Bezy:
5 białek
300 g cukru
1 łyżeczka octu winnego/soku z cytryny
1/4 łyżeczki Cream of Tartar (niekoniecznie)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
300 ml śmietany kremówki 36%
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżka cukru pudru
200 g malin
Dodatkowo:
300 g malin
Przygotowanie:
Do białek dodać szczyptę soli. Miksować do momentu spienienia. Dodać Cream of Tartar i miksować dalej aż piana będzie sztywna. Po jednej łyżce dodawać cukier aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać ocet lub sok z cytryny. Wymieszać. Dodać mąkę i miksować jeszcze przez chwilę.
Masę na bezę przełożyć na dwa koła (jedno o średnicy 20, drugie 15 cm) narysowane na papierze położonym na blaszce. Boki bezy podciągnąć łyżką ku górze dookoła. Piec w temperaturze 180 stopniu przez pierwsze 5 minut, potem przykręcić do 140 stopniu i piec 75-80 minut.
Kremówkę na krem ubić. Dodać cukier puder i skórkę cytryny, zmiksować. Do całości dodać maliny, ugnieść je niedbale widelcem i wymieszać.
Przestudzony, większy blat położyć na paterze. Przełożyć na nie dwie trzecie kremu i posypać malinami. Na całość nałożyć mniejszy blat i resztkę kremu na wierzchu. Posypać resztą malin.
Tort jest naprawdę niesamowity w smaku! Jeden z najlepszych jakie jadłam. To również doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych białek z innych przepisów.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_75_tort-pavlova-z-malinami.html