Wykonanie
Pierwszy raz w życiu robiłam ciasto
marchewkowe, a tym bardziej ciasto pozbawione glutenu i laktozy. Ciocia, która do nas dzisiaj przyjechała jest na te produkty uczulona, więc musiałam poszukać czegoś co by było ich pozbawione. Trafiłam na przepis na ciasto
marchewkowe na blogu http://kuchnianastrojowa.blogspot.com/ i postanowiłam spróbować. :)Składniki:Ciasto:300 g
marchwi (4 nieduże
marchewki)120 ml
oliwy3
jajka150 g
cukru brązowego140 g
mąki gryczanej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
cynamonutłuszcz do nasmarowania formyKrem
kokosowy:1 puszka
mleka kokosowego10 g
cukru wanilinowegoPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Jajka wymieszać z
cukrem, dodać suche składniki, wymieszać i dodać
marchew. Gdy wszystko dobrze się połączy dolewać stopniowo
oliwę. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Wlać ciasto do formy. Piec przez 45 minut, do momentu aż wbita wykałaczka w środek ciasta będzie sucha. Wyjąć od razu z pieca, po ostygnięciu zdjąć obręcz.
Mleko wstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie wyjąć z puszki wyłącznie gęsty krem (zajmuje około połowę do 2/3 puszki). Włożyć go do miski, dodać
cukier. Ubijać rózgą lub mikserem do uzyskania gładkiej, sztywnej masy.Ciasto wyłożyć na paterę wierzchem na spód. Nałożyć łyżką krem
kokosowy na wierzch. Można podać od razu.
Ciasto jest nietypowe, bardzo lekkie i wilgotne dzięki
śmietance kokosowej i
marchewce! Wspaniałe, zdrowe i niskokaloryczne. Zawarty w nim
cynamon dodaje mu lekko korzennego smaku. Dla mnie pychota! :-D