ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto merchewkowe z kokosową śmietanką

Bezglutenowe ciasto merchewkowe z kokosową śmietanką

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz w życiu robiłam ciasto marchewkowe, a tym bardziej ciasto pozbawione glutenu i laktozy. Ciocia, która do nas dzisiaj przyjechała jest na te produkty uczulona, więc musiałam poszukać czegoś co by było ich pozbawione. Trafiłam na przepis na ciasto marchewkowe na blogu http://kuchnianastrojowa.blogspot.com/ i postanowiłam spróbować. :)
Składniki:
Ciasto:
300 g marchwi (4 nieduże marchewki)
120 ml oliwy
3 jajka
150 g cukru brązowego
140 g mąki gryczanej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
tłuszcz do nasmarowania formy
Krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego
10 g cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka wymieszać z cukrem, dodać suche składniki, wymieszać i dodać marchew. Gdy wszystko dobrze się połączy dolewać stopniowo oliwę. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Wlać ciasto do formy. Piec przez 45 minut, do momentu aż wbita wykałaczka w środek ciasta będzie sucha. Wyjąć od razu z pieca, po ostygnięciu zdjąć obręcz.
Mleko wstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie wyjąć z puszki wyłącznie gęsty krem (zajmuje około połowę do 2/3 puszki). Włożyć go do miski, dodać cukier. Ubijać rózgą lub mikserem do uzyskania gładkiej, sztywnej masy.
Ciasto wyłożyć na paterę wierzchem na spód. Nałożyć łyżką krem kokosowy na wierzch. Można podać od razu.
Ciasto jest nietypowe, bardzo lekkie i wilgotne dzięki śmietance kokosowej i marchewce! Wspaniałe, zdrowe i niskokaloryczne. Zawarty w nim cynamon dodaje mu lekko korzennego smaku. Dla mnie pychota! :-D
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=14