ßßß Cookit - przepis na Muszelki z owocami morza

Muszelki z owocami morza

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam owoce morza! Zakochałam się w nich podczas pobytu w Chorwacji, wiele lat temu. Od tego czasu z powodzeniem korzystam z nich w kuchni. To danie przygotowałam po raz drugi. Za pierwszym razem, kilak lat temu, nie było takie dobre jak teraz. Wczoraj jednak postawiłam na jakość, zaopatrzyłam się w całkiem dobre owoce morza i smaczne krewetki. Wyszło przepysznie! Jeśli gotujecie coś z owocami morza, najlepiej kupić droższe, a lepiej wyglądające produkty. Ich jakoś może całkowicie odmienić smak waszego dania. Jeśli macie okazję skorzystajcie z świeżych mięczaków, takie będą najlepsze! :D
Przepis pochodzi z książki "Jedno smaczne danie". :)
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 selery naciowe, pokrojone w cienkie plasterki
2 duże ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte
800 g posiekanych pomidorów z puszki
1/4 płaskiej łyżeczki suszonego oregano
1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz czarny
250 g makaronu muszelki
250 g mrożonej, słodkiej kukurydzy (może być z puszki)
400 g mrożonej mieszanki owoców morza
150 g mrożonych, obranych krewetek
3 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć seler naciowy i czosnek przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić pomidory, oregano, sól i szczyptę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.
Tymczasem ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć, włożyć ponownie do garnka i przykryć.
Mieszając dodać do sosu kukurydzę, owoce morza i krewetki, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 5-7 minut. Dodać makaron i pietruszkę. Wymieszać i podawać.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_137_muszelki-z-owocami-morza.html