Wykonanie
Uwielbiam
owoce morza! Zakochałam się w nich podczas pobytu w Chorwacji, wiele lat temu. Od tego czasu z powodzeniem korzystam z nich w kuchni. To danie przygotowałam po raz drugi. Za pierwszym razem, kilak lat temu, nie było takie dobre jak teraz. Wczoraj jednak postawiłam na jakość, zaopatrzyłam się w całkiem dobre
owoce morza i smaczne
krewetki. Wyszło przepysznie! Jeśli gotujecie coś z
owocami morza, najlepiej kupić droższe, a lepiej wyglądające produkty. Ich jakoś może całkowicie odmienić smak waszego dania. Jeśli macie okazję skorzystajcie z świeżych
mięczaków, takie będą najlepsze! :DPrzepis pochodzi z książki "Jedno smaczne danie". :)Składniki:3 łyżki
oliwy z oliwek3
selery naciowe, pokrojone w cienkie plasterki2 duże ząbki
czosnku, obrane i wyciśnięte800 g posiekanych
pomidorów z puszki1/4 płaskiej łyżeczki
suszonego oregano1/2 płaskiej łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz czarny250 g
makaronu muszelki250 g mrożonej, słodkiej
kukurydzy (może być z puszki)400 g mrożonej mieszanki
owoców morza150 g mrożonych, obranych
krewetek3 łyżki posiekanej
pietruszkiPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać
oliwę, podsmażyć
seler naciowy i
czosnek przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić
pomidory,
oregano,
sól i szczyptę
pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.Tymczasem ugotować
makaron wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć, włożyć ponownie do garnka i przykryć.Mieszając dodać do sosu
kukurydzę,
owoce morza i
krewetki, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 5-7 minut. Dodać
makaron i
pietruszkę. Wymieszać i podawać.