ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce kucharskiej, od razu zapragnęłam go spróbować. Uwielbiam gruszki, a z karmelem prezentowały się doskonale. Dodatkowo kruszonka, która idealnie kontrastowała z miękkimi owocami sprawiła, że zabrałam się za testowanie przepisu. Wyszło pysznie! Przepis wart wypróbowania! :)
Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. ;)
Składniki:
Pod kruszonkę:
1 kg twardych gruszek
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru
100 ml białego, wytrawnego wina
100 g suszej żurawiny
Kruszonka:
250 g mąki
150 g masła
150 g cukru
50 g płatków owsianych
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Gruszki umyć, wykroić nasiona i pokroić na większe kawałki. Zalać sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
Na patelnię (bez wody) wysypać cukier i stopić, aż nabierze karmelowego koloru (lekko pochylając patelnię na boki można mieszać jeśli topi się nierównomiernie).
Do powstałego karmelu wlać wino i gotować tak długo, aż karmel się w nim rozpuści tworząc jednolity sos. Dodać gruszki i smażyć około 5 minut stale mieszając.
Gruszki przełożyć do żaroodpornego naczynia (np. do tarty). Do reszty sosu dodać żurawiny i gotować aż sos całkowicie się zredukuje. Przełożyć żurawiny na wierzch gruszek.
W misce zagnieść składniki na kruszonkę i rozsypać ją na wierzchu gruszek.
Wstawić danie do piekarnika na około 30-35 minut przy 185 stopniach (z termoobiegiem). Podawać na ciepło.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_132_karmelizowane-gruszki-pod-owsiana-kruszonka.html