Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce kucharskiej, od razu zapragnęłam go spróbować. Uwielbiam
gruszki, a z karmelem prezentowały się doskonale. Dodatkowo kruszonka, która idealnie kontrastowała z miękkimi
owocami sprawiła, że zabrałam się za testowanie przepisu. Wyszło pysznie! Przepis wart wypróbowania! :)Przepis pochodzi z książki
Cukiernia Lidla. ;)Składniki:Pod kruszonkę:1 kg twardych
gruszeksok z 1/2
cytryny100 g
cukru100 ml białego,
wytrawnego wina100 g suszej
żurawinyKruszonka:250 g
mąki150 g
masła150 g
cukru50 g
płatków owsianych1 opakowanie
cukru waniliowegoPrzygotowanie:
Gruszki umyć, wykroić nasiona i pokroić na większe kawałki. Zalać
sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.Na patelnię (bez
wody) wysypać
cukier i stopić, aż nabierze karmelowego koloru (lekko pochylając patelnię na boki można mieszać jeśli topi się nierównomiernie).Do powstałego karmelu wlać
wino i gotować tak długo, aż karmel się w nim rozpuści tworząc jednolity sos. Dodać
gruszki i smażyć około 5 minut stale mieszając.
Gruszki przełożyć do żaroodpornego naczynia (np. do tarty). Do reszty sosu dodać
żurawiny i gotować aż sos całkowicie się zredukuje. Przełożyć
żurawiny na wierzch
gruszek.W misce zagnieść składniki na kruszonkę i rozsypać ją na wierzchu
gruszek.Wstawić danie do piekarnika na około 30-35 minut przy 185 stopniach (z termoobiegiem). Podawać na ciepło.