ßßß Cookit - przepis na Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

nazwa

Wykonanie

Zawsze miałam zapedy ku temu żeby pokłóć się dziką różą. Nawet za czasów kiedy nie wykorzystywałam jej kulinarnie przynosiłam do domu naręcza gałazek z slicznymi czerwonymi owocami i stawiała w wazonach. Dla mnie dzika róża to kwintesencja jesieni i to pieknej jesieni :)
Poza wykorzystaniem dekoracyjnym od razu przychodzi na myśl przerobienie jej na coś pysznego. Kiedyś zapędziłam się w pozbawianie pestek i włosków pół dużej michy owoców róży i do dziś mam ciarki jak o tym myślę. Nie oszukujmy się jest to zajęcie dla osoby o anielskiej cierpliwości. Dlatego dzisiaj przepis z róży ale bez konieczności bawienia się z nią. Brzmi zachęcająco? Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani to musicie wiedzieć, że dzika róża posiada szalone ilości witaminy C: od około 300do 1200 mg na 100 g czyli kilka-kilkanaście razy więcej niż cytryna.
Owoce róży nie mają wyraźnego smaku czy aromatu zatem dobrze jest go podkręcić dodatkami. Nalewka przygotowana z tego przepisu jest bardzo aromatyczna z lekką nutą migdału dzięki amaretto oraz wyraźnie wyczuwalnym listkiem laurowym.
Składniki:
spirytus 200 ml
wódka 200ml
amaretto 20 ml
liście laurowe 3 szt
kardamon 1 szt
cukier 200g
Sposób przygotowania:
Owoce dzikiej róży wg jednych powinny być zbierane po pierwszych przymrozkach lub jeśli zrobiliśmy to wcześniej przemrażamy je w zamrażalce przez kilka dni.
Inna szkoła mówi, że do nalewek i syropów wcale nie trzeba owoców przemrażać gdyż tracimy około 40-50% witaminy C, a zbierać należy czerwone, dojrzałe i błyszczące sztuki.
Czy będziecie mrozić czy nie zależy od Was.
Owoce róży myjemy i wsypujemy do szklanego słoja. Wódkę mieszamy ze spirytusem i amaretto. Zalewamy owoce. Dodajemy listki laurowe oraz jeden kardamon w całości. Pozostawiamy w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.
Po tym czasie przecedzamy owoce od płynu i wyrzucamy je. Cukier rozpuszczamy w około 100 ml wody. Studzimy. Zimny syrop dodajemy do nalewki. Pozostawiamy do przegryzienia na przynajmniej 2 miesiące. Przefiltrowujemy przez watę kosmetyczną.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/10/nalewka-z-owocow-dzikiej-rozy.html