Wykonanie
Cóż tu dużo pisać...na zdrówko ! :))
maliny około 2 kg1 kg
cukru0,5 l
spirytusu0,5 litra
wódki 40 %
Maliny zasypujemy warstwowo
cukrem w dużym słoju, nakrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, parę
razy dziennie potrząsamy słojem ( u mnie ten proces trwał około 4 dni).Po tym czasie zlać sok z
malin (nie przecierać ani wyciskać), zagotować go, ostudzić, połączyć ze
spirytusem, przelać do butelek.Pozostałe
maliny połączyć z
wódką, słoik zakręcić, odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni.Kiedy upłynie 6 tygodni, sok z
malin zlać, przetrzeć
maliny, dodać sok ze
spirytusem i wszystko kilkakrotnie przefiltrować przez gazę (wolno się filtruje).Następnie otrzymany płyn zlać do butelek, szczelnie zakręcić i odstawić na okres minimum 3 miesięcy, gotowe.