Wykonanie
Zdrowa, dobra i pachnąca
malinami...
nalewka malinowa.Ta ze zdjęcia ma 2 lata i jest coraz bardziej aromatyczna.
Składniki:2 kg
malin1 kg
cukru1/2 litra
wódki1/2 litra
spirytusuWykonanie:
Maliny zasypujemy
cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy.Następnie całość zalewamy
spirytusem i
wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące.Po 2 miesiącach zlewamy
nalewkę, a
maliny mocno odciskamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek.Odstawiamy na kolejne 3 miesiące.
Nalewka powinna stać w ciemnym miejscu.Czekamy i się niecierpliwimy.Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem zdrowej, domowej
nalewki.
Nalewka malinowa jest tym lepsza, im dłużej stoi.Smacznego :)