Wykonanie
Jak już kiedyś
pisałam, mieszkam w zagłębiu
malinowym, więc w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia, po prostu nie
mogę nie pokazać
nalewki malinowej. Jeśli lubicie pestkowy smak
soku malinowego to ta
nalewka posmakuje Wam na 100 %.
Składniki:1kg
malin dojrzałych1/2 l
spirytusu1/2 kg
cukru (można dać więcej)1/2 l
wódkiUmyte
maliny zalać
spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać
spirytus do innego naczynia, przefiltrować a
maliny zasypać
cukrem i trzymać tak długo, aż
cukier się rozpuści. Sok z
malin zmieszać ze
spirytusem.
Maliny zalać
wódką i odstawić na tydzień. Otrzymana
wódkę wlać do słoja i odstawić na tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na 3 miesiące.Na zdrowie:)