Wykonanie
Mówi się, że
nalewka malinowa, podobnie, jak sok z
malin jest doskonałym sposobem na przeziębienie. Czy jest to prawda musicie sami się o tym przekonać. Jedno jest pewne, wspaniale rozgrzewa, a jeszcze lepiej smakuje. Zasada przygotowywania tej
nalewki jest podobna, jak
nalewki wiśniowej.Składniki:
maliny (u mnie 1 kg)
cukier (coś ok. 75 dag)
spirytus (u mnie
wódka 50-60%, ok. 1,5 l)
Maliny umieścić w dużym słoju i zasypać
cukrem w takiej ilości, żeby po wymieszaniu osypywał się górką na wierzchu.
Słój przykryć ściereczką z gumką i odstawić w ciepłe miejsce. Co jakiś czas należy nim potrząsnąć, żeby
cukier się lepiej rozpuścił. Po 2-3 dniach zlać utworzony sok, a pozostawione
owoce zalać
alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać
alkohol, połączyć ze
sokiem, przelać do butelek i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na kilka miesięcy (3-6). Po tym czasie naleweczka jest gotowa do konsumpcji. Przed spożyciem należy tylko zlać ją znad osadu i przefiltrować przez grubą warstwę gazy.Przepis bierze udział w akcji:Ewka