Składniki:dynia 1,5 kgmleko 200 mlbulion warzywny 200 mlśmietanka kremówka 200 mlczosnek 4 ząbkigałka muszkatołowa szczyptanatka do dekoracjiłuskane pestki dyni 4 garstkiSól morska, pieprz białySposób Przygotowania:Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.Powiązane wpisy:Lasagne-bolognese(prawdziwa włoska) :)Nawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności