ßßß Cookit - przepis na Zawijane polędwiczki w sosie whisky balsamico

Zawijane polędwiczki w sosie whisky balsamico

nazwa

Wykonanie

Na obiad dla dwojga potrzebujemy:
1 średniej długości polędwiczkę
1 op. boczku surowego w plastrach (ok 10 plastrów)
zioła prowansalskie
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
kilka ziemniaczków
cebulę
rozmaryn (użyłam suszonego, ale świeży znacznie lepszy :)
Whisky balsamico zrobimy z :
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ulubionego Whisky ;-)
Mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy: Gotowe!
Oliwa z oliwek powoduje rozwarstwienie dlatego mocne rozmieszanie roztworu jest zasadne :)
Przygotowanie :
Zacznijmy od królowej dzisiejszego talerza: polędwicy wieprzowej. Obtaczamy ją w ziołach prowansalskich i rozgniecionych ząbkach czosnku, pieprzymy, solimy, a na końcu zawijamy w plastrach boczku.
Taką roladkę obwijamy w folię spożywczą, rolujemy (aby boczek dokładnie przylegał do polędwicy) i wkładamy na 1h do lodówki lub na 15 min do zamrażarki. Przez te 15 min zdążymy przygotować ziemniaczki. Ja upiekłam je w mundurkach. Przekroiłam na pół i ułożyłam na talarkach cebuli, aby nie przywarły. Ziemniaczki smarujemy oliwą i posypujemy rozmarynem i solą. Zapiekamy najlepiej pod przykryciem w temperaturze ok 180 st. Celsjusza przez około 50min - 1h.
Polędwice wyciągamy i kroimy na 4 cm równe odcinki. Tak przygotowaną smażymy do zrumienienia obustronnie na rozgrzanym oleju.
Podsmażoną polędwiczkę, wciąż surową w środku, układamy w naczyniu żąroodpornym lub na blasze pod przykryciem i wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już ziemniaki. Po około 20-25 minutach polędwiczki i ziemniaczki są gotowe. A my w tym czasie możemy zająć się witaminowym dodatkiem, tu warzywami gotowanymi na parze:
A tak wygląda nasz obiadek przed podaniem:
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://krewetka.info/mieso/wieprzowina/20-zawijane-poledwiczki-w-sosie-whiskybalsamico