Wykonanie
Na obiad dla dwojga potrzebujemy:1 średniej długości polędwiczkę1 op.
boczku surowego w plastrach (ok 10 plastrów)
zioła prowansalskie6 ząbków
czosnkusól,
pieprzkilka ziemniaczków
cebulęrozmaryn (użyłam suszonego, ale świeży znacznie lepszy :)
Whisky balsamico zrobimy z :2 łyżki
miodu1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka ulubionego
Whisky ;-)
Mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy: Gotowe!
Oliwa z oliwek powoduje rozwarstwienie dlatego mocne rozmieszanie roztworu jest zasadne :)Przygotowanie :Zacznijmy od królowej dzisiejszego talerza:
polędwicy wieprzowej. Obtaczamy ją w ziołach prowansalskich i rozgniecionych ząbkach
czosnku,
pieprzymy, solimy, a na końcu zawijamy w plastrach
boczku.
Taką roladkę obwijamy w folię spożywczą, rolujemy (aby
boczek dokładnie przylegał do
polędwicy) i wkładamy na 1h do lodówki lub na 15 min do zamrażarki. Przez te 15 min zdążymy przygotować ziemniaczki. Ja upiekłam je w mundurkach. Przekroiłam na pół i ułożyłam na talarkach
cebuli, aby nie przywarły. Ziemniaczki smarujemy
oliwą i posypujemy
rozmarynem i
solą. Zapiekamy najlepiej pod przykryciem w temperaturze ok 180 st. Celsjusza przez około 50min - 1h.
Polędwice wyciągamy i kroimy na 4 cm równe odcinki. Tak przygotowaną smażymy do zrumienienia obustronnie na rozgrzanym
oleju.
Podsmażoną polędwiczkę, wciąż surową w środku, układamy w naczyniu żąroodpornym lub na blasze pod przykryciem i wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już
ziemniaki. Po około 20-25 minutach
polędwiczki i ziemniaczki są gotowe. A my w tym czasie możemy zająć się witaminowym dodatkiem, tu warzywami gotowanymi na parze:
A tak wygląda nasz obiadek przed podaniem:
SMACZNEGO! :)