ßßß Cookit - przepis na OMLET CESARSKI

OMLET CESARSKI

nazwa

Wykonanie

Omlet Cesarski (Kaiserschmarren), to tradycyjny deser rodem z Austrii.
Przygotowuje się go z mąki, mleka, jajek, rodzynek i cukru. Smaży na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie… dzieli delikatnie na niewielkie kęsy. W swojej ojczyźnie podawany jest najczęściej z dodatkiem kompotu lub powideł śliwkowych ;)
Taki omlet, wzbogacony kawałkami jabłek, będzie idealnym daniem na weekend’owe słodkie śniadanie :)
Przepis „krąży” ostatnio w polskiej kulinarnej blogosferze, zbierając mnóstwo „Achów” i „Ochów” :)
Ja przygotowałam go na podstawie tego przepisu.
Uwaga:)
Podane poniżej proporcje wystarczają na 1 duuuży omlet lub 2 mniejsze (średnica około 20-22 cm).
Ja wolę smażyć omlety na mniejszej patelni, używając szklanej przykrywki, bowiem po pierwsze łatwiej jest mi je obracać, a po drugie dzięki przezroczystej przykrywce widać dokładnie czy omlet już urósł i jest odpowiednio „ścięty”, a więc gotowy do obrócenia. ;)
Składniki: (na 1 duży omlet lub 2 małe)
1 jajko
1/2 łyżki fruktozy
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
*Uwaga: Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją „znajomość” z mąką pełnoziarnistą, radzę za pierwszym razem przygotować omlet z 1/8 szklanki mąki luksusowej + 1/8 szklanki mąki pełnoziarnistej ;)
1/4 szklanki mleka
1/2 jabłka
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka margaryny/masła
do podania:
fruktoza w pudrze i/lub domowe powidła śliwkowe (np. takie jak z tego przepisu)
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć gorącą wodą, jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko zmiksować z mąką i mlekiem. Białko ubić z fruktozą w oddzielnym naczyniu.
Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dorzucić pokrojone jabłko i rodzynki. Rozgrzać niedużą patelnię (u mnie średnica około 22 cm) i rozpuścić na niej 1/2 łyżeczki margaryny/masła. Wlać połowę ciasta i przykryć pokrywką. Gdy omlet urośnie, a góra prawie się „zetnie” przewrócić omlet na drugą stronę.**
**Uwaga: Jeśli smażymy 1 duuuży omlet, warto, przy obracaniu, pomóc sobie dodatkowym talerzem. Usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na duży talerz, przykrywamy talerz naszą patelnią, energicznie obracamy wszystko o 180 stopni, tak aby omlet „spadł” z talerza na patelnię „surową” stroną. Trzeba przy tym zachować ostrożność, aby się nie poparzyć!!!
Gdy omlet będzie złocisty, pokroić go drewnianą szpatułką na drobniejsze części, ułożyć na talerzu i posypać fruktozą w pudrze.***
***Uwaga: Jeśli dodamy do ciasta fruktozę i słodkie jabłko, omlet nie będzie już wymagała dosładzania fruktozą w pudrze. Możemy także pominąć dodatek cukru w cieście, a jedynie udekorować omlet fruktozą w pudrze zaraz przed podaniem.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/11/06/omlet-cesarski