Wykonanie

Omlet Cesarski (Kaiserschmarren), to tradycyjny deser
rodem z Austrii.Przygotowuje się go z
mąki,
mleka,
jajek,
rodzynek i
cukru. Smaży na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie… dzieli delikatnie na niewielkie kęsy. W swojej ojczyźnie podawany jest najczęściej z dodatkiem kompotu lub
powideł śliwkowych ;)Taki omlet, wzbogacony kawałkami
jabłek, będzie idealnym daniem na weekend’owe słodkie śniadanie :)Przepis „krąży” ostatnio w polskiej kulinarnej blogosferze, zbierając mnóstwo „Achów” i „Ochów” :)Ja przygotowałam go na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Podane poniżej proporcje wystarczają na 1 duuuży omlet lub 2 mniejsze (średnica około 20-22 cm).Ja wolę smażyć omlety na mniejszej patelni, używając szklanej przykrywki, bowiem po pierwsze łatwiej jest mi je obracać, a po drugie dzięki przezroczystej przykrywce widać dokładnie czy omlet już urósł i jest odpowiednio „ścięty”, a więc gotowy do obrócenia. ;)

Składniki: (na 1 duży omlet lub 2 małe)1
jajko1/2 łyżki fruktozy1/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej**Uwaga: Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją „znajomość” z
mąką pełnoziarnistą, radzę za pierwszym razem przygotować omlet z 1/8 szklanki
mąki luksusowej + 1/8 szklanki
mąki pełnoziarnistej ;)1/4 szklanki
mleka1/2
jabłka1 łyżka
rodzynek1 łyżeczka margaryny/masłado podania:fruktoza w pudrze i/lub domowe
powidła śliwkowe (np. takie jak z tego przepisu)Wykonanie:
Rodzynki sparzyć gorącą
wodą,
jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
Białko oddzielić od
żółtka.
Żółtko zmiksować z
mąką i
mlekiem.
Białko ubić z fruktozą w oddzielnym naczyniu.Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dorzucić pokrojone
jabłko i
rodzynki. Rozgrzać niedużą patelnię (u mnie średnica około 22 cm) i rozpuścić na niej 1/2 łyżeczki margaryny/masła. Wlać połowę ciasta i przykryć pokrywką. Gdy omlet urośnie, a góra prawie się „zetnie” przewrócić omlet na drugą stronę.****Uwaga: Jeśli smażymy 1 duuuży omlet, warto, przy obracaniu, pomóc sobie dodatkowym talerzem. Usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na duży talerz, przykrywamy talerz naszą patelnią, energicznie obracamy wszystko o 180 stopni, tak aby omlet „spadł” z talerza na patelnię „surową” stroną. Trzeba przy tym zachować ostrożność, aby się nie poparzyć!!!Gdy omlet będzie złocisty, pokroić go drewnianą szpatułką na drobniejsze części, ułożyć na talerzu i posypać fruktozą w pudrze.******Uwaga: Jeśli dodamy do ciasta fruktozę i słodkie
jabłko, omlet nie będzie już wymagała dosładzania fruktozą w pudrze. Możemy także pominąć dodatek
cukru w cieście, a jedynie udekorować omlet fruktozą w pudrze zaraz przed podaniem.Smacznego :)