ßßß
Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami, napełnione kremem z mascarpone to deser naprawdę wyśmienity!Lekki, aromatyczny, elegancki i co najważniejsze wielce smakowity :)Przygotowane na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Gruszki do tego deseru powinny być dość twarde i o ile to możliwe jak najbardziej zbliżone kształtem do jabłek.Zimą, w Polsce, najlepiej nadają się do tego celu gruszki Konferencje. Niestety mają ona najbardziej nieodpowiedni z możliwych kształt… i ich przygotowanie wymaga trochę więcej cierpliwości…Wydrążanie „smukłych” gruszek Konferencji nie jest bowiem zajęciem trywialnym… Efekt natomiast jest wprost proporcjonalny do nakładu pracy!Jeśli nie macie tyle cierpliwości/czasu/gruszek o odpowiednim kształcie… polecam zrobienie tego samego deseru w wersji uproszczonej. Smak pozostanie taki sam, a zmianie ulegnie tylko wygląd. Gruszki kroimy wzdłuż na połówki i wtedy wydrążamy gniazda nasienne. Sposób gotowania pozostaje bez zmian. Ugotowane połówki układamy na talerzykach (tak jak w tej sałatce), miejsca po gniazdach nasiennych wypełniamy kremem i dekorujemy wszystko sosem winnym ;)
Składniki:4 twarde, okrągłe gruszki1/2 -3/4 butelki czerwonego wytrawnego wina2-3 czubate łyżki fruktozy/cukru brzozowego/syropu z agawy (w zależności od „słodyczy” gruszek oraz własnych upodobań)1-2 łyżki soku z cytryny3 laski cynamonu1 łyżeczka goździków5-6 ziarenek pieprzu1 liść laurowy2 łyżeczki esencji waniliowejkilka paseczków skórki z cytryny i/lub pomarańczyNa krem z mascarpone:125 g serka mascarpone1/2 – 1 łyżka syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)2 łyżki likieru pomarańczowego (lub migdałowego lub rumu/brandy)Wykonanie:Do garnka wlać 1/2 butelki wina, 1 szklankę wody, fruktozę, laski cynamonu, ziarenka pieprzu, liść laurowy, goździki i skórkę z cytrusów i lekko podgrzewać.W czasie gdy wino się grzeje, gruszki obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne – ale ich nie wyrzucać! Lekko ściąć podstawę, aby gruszki się nie przewracały po postawieniu (lub tak jak w Uwagach, przekroić gruszki wzdłuż na połowy i wydrążyć gniazda nasienne). Gruszki posmarować sokiem z cytryny aby nie ciemniały.Wino doprowadzić do wrzenia i włożyć gruszki. Upewnić się, że owoce są całkowicie przykryte płynem (nie ma znaczenia natomiast czy „stoją” czy „leżą”). Jeśli jest zbyt mało płynu dodać więcej wina. Całość gotować na małym/średnim ogniu (wino może tylko minimalnie „bulgotać”) przez 15-25 minut, dotąd aż owoce nabiorą odrobinę winnego koloru i będą lekko miękkie.
Ugotowane gruszki delikatnie wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Usunąć przyprawy, które mogły się do nich przykleić w czasie gotowania.Do wina dodać wydrążone gniazda nasienne. Gotować wszystko razem przez 5-10 minut a następnie płyn przecedzić przez gęste sitko do mniejszego garnka.Do przecedzonego wina dodać esencję waniliową. Gotować na dużym ogniu aż płyn odparuje do połowy swojej objętości i zgęstniej do postaci sosu. (Uwaga: Nie gotować za długo bo zrobi się karmel!)W tym czasie przygotować krem. Mascarpone ubić z dodatkiem syropu z agawy i likieru na jednolity krem. Napełnić nim szprycę do ozdabiania tortów (lub mocną torebkę foliową, w której potem trzeba odciąć nożyczkami mały róg).Zimne gruszki ustawić na talerzu i napełnić krem z mascarpone. W miejsce „ogonka” wstawić goździk. Dookoła polać winnym sosem.Smacznego:)