ßßß
Źródło: KuchniaSkładniki:50 dag czereśni30 dag cukru1/2 laski cynamonu2 goździki9 migdałów1/2 pomarańczy700 ml kirszuew. 500 ml czerwonego wytrawnego winaCzereśnie umyć, osączyć,usunąć ogonki pestki.W dużej misce rozgnieść je lekko tłuczkiem do ziemniaków, przełożyć wraz z sokiem do butelki. Dodać cukier, przyprawy i obrane migdały oraz pokrojoną skórkę z pomarańczy. Na koniec zalać wszystko wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć butelką. Dojrzały nastaw przecedzić przez sitko wyłożone gazą, mocno odcisnąć owoce, aby zebrać jak najwięcej płynu.Jeżeli zdecydujemy się na wersję z winem to w tym momencie należy go dodać i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Jeśli nie to możemy się raczyć pysznym likierem czereśniowym z delikatną korzenną nutką.Na zdrowie:)