ßßß
Składniki:1 kg rabarbaru2 litry wodycukier do smakuPrzygotowanie:Rabarbar myjemy i kroimy w 3 cm kawałki ( 5 a nawet 8 cm też nie zawadzą , nie muszą być równe ) .Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem w dużym garnku 30 minut.Doprawiamy do smaku cukrem ( możemy użyć miodu lub słodzika , a nawet nie słodzić go wcale).Kompot podajemy z lodem lub na ciepło.
Na mundial idealny!Ja oglądam a Wy ?
Najlepsze na przetwory są jędrne i różowe łodygi, zielone mają twardszą skórkęPowiązane notki:Kompot z truskawek – do słoików, na zimęDżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworyKrem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem