Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie ma to jak domowy kompot.
Pisałam to samo przy kompocie
truskawkowym , na który przepis znajdziecie tutaj >> Klik <<
Rabarbar pamiętam jeszcze z dzieciństwa , rósł praktycznie wszędzie wokół domu moich dziadków. Jadło się go maczając w cukrze. Nic nie kojarzy mi się z podobną beztroską i latem. Jeśli i Wy chcecie sobie przypomnieć niezapomniane chwile wystarczy kilka minut i już możecie zasiąść w fotelu, najlepiej na tarasie ( i balkon wystarczy ) ze szklanką kompotu w ręce. Zwróćcie uwagę na jego piękny różowy kolor!
Składniki:1 kg
rabarbaru2 litry
wodycukier do smakuPrzygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w 3 cm kawałki ( 5 a nawet 8 cm też nie zawadzą , nie muszą być równe ) .Zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem w dużym garnku 30 minut.Doprawiamy do smaku
cukrem ( możemy użyć
miodu lub słodzika , a nawet nie słodzić go wcale).Kompot podajemy z
lodem lub na ciepło.
Na mundial idealny!Ja oglądam a Wy ?
Najlepsze na
przetwory są jędrne i różowe łodygi, zielone mają twardszą skórkęPowiązane notki:Kompot z
truskawek – do słoików, na zimę
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyKrem
śniadaniowy z
kaszy z
rabarbarem