ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie ma to jak domowy kompot. Pisałam to samo przy kompocie truskawkowym , na który przepis znajdziecie tutaj >> Klik << Rabarbar pamiętam jeszcze z dzieciństwa , rósł praktycznie wszędzie wokół domu moich dziadków. Jadło się go maczając w cukrze. Nic nie kojarzy mi się z podobną beztroską i latem. Jeśli i Wy chcecie sobie przypomnieć niezapomniane chwile wystarczy kilka minut i już możecie zasiąść w fotelu, najlepiej na tarasie ( i balkon wystarczy ) ze szklanką kompotu w ręce. Zwróćcie uwagę na jego piękny różowy kolor!
Składniki:
1 kg rabarbaru
2 litry wody
cukier do smaku
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w 3 cm kawałki ( 5 a nawet 8 cm też nie zawadzą , nie muszą być równe ) .
Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem w dużym garnku 30 minut.
Doprawiamy do smaku cukrem ( możemy użyć miodu lub słodzika , a nawet nie słodzić go wcale).
Kompot podajemy z lodem lub na ciepło.
Na mundial idealny!
Ja oglądam a Wy ?
Najlepsze na przetwory są jędrne i różowe łodygi, zielone mają twardszą skórkę
Powiązane notki:
Kompot z truskawek – do słoików, na zimę
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Krem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/06/15/kompot-z-rabarbaru