Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Truskawki to niezwykłe
owoce, słodkie pyszne i dostępne jedynie przez 2-3 miesiące w roku co czyni je jeszcze większym rarytasem. Warto zamknąć je w wekach na zimę i cieszyć się ich aromatem przez te chłodne miesiące. Jeśli mówimy o dodatkowym aromacie świetna jest tutaj
bazylia.
Truskawki w połączeniu z
bazylią smakują świetnie , świeżo a ich
słodycz jest odrobinę przełamana. Oczywiście
mowa tu o świeżych listkach, suszone nie mają takiego aromatu.
Składniki:1 kg
truskawek350 g
cukru5-6 listków świeżej
bazylii1/2
cytrynyPrzygotowanie:
Truskawki umyć, obrać , większe sztuki pokroić i zasypać
cukrem.Odstawić na 3 godziny.Po tym czasie
truskawki w soku zagotować, po czym 2/3 soku zlać – można go zapasteryzować na zimę lub zużyć na bieżąco łącząc z
wodą lub deserami.
Owoce gotować, mieszając aż sok się zredukuje – około 1 – 1,5 godziny.
Dżem zmiksować.Dodać posiekaną drobno, świeżą
bazylię oraz
sok z cytryny, wymieszać.Gotując na bardzo małym ogniu- chodzi tu o utrzymanie temperatury, p rzelewać do słoiczków, zakręcać i odstawiać do góry dnem.Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworySok z
truskawek /
syrop truskawkowy – 100 %
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)Placek mocno
truskawkowy