ßßß
Składniki:1 kg truskawek350 g cukru5-6 listków świeżej bazylii1/2 cytryny
Przygotowanie:Truskawki umyć, obrać , większe sztuki pokroić i zasypać cukrem.Odstawić na 3 godziny.Po tym czasie truskawki w soku zagotować, po czym 2/3 soku zlać – można go zapasteryzować na zimę lub zużyć na bieżąco łącząc z wodą lub deserami.Owoce gotować, mieszając aż sok się zredukuje – około 1 – 1,5 godziny.Dżem zmiksować.Dodać posiekaną drobno, świeżą bazylię oraz sok z cytryny, wymieszać.Gotując na bardzo małym ogniu- chodzi tu o utrzymanie temperatury, p rzelewać do słoiczków, zakręcać i odstawiać do góry dnem.Powiązane notki:Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworySok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)Placek mocno truskawkowy