ßßß
Składniki:3 kg rabarbaru3 kg truskawek1 kg cukru1 op. galaretki cytrynowej lub truskawkowej „Na szybko” lub op. żelfixu 3:1 (40g)40 g cukru waniliowego klikPrzygotowanie:Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zasypujemy połową cukru.Truskawki myjemy, obieramy , zasypujemy resztą cukru.Mieszamy (osobno) i oba naczynia odstawiamy na godzinę ( w temp. 30 stopni, wystarczy ).Łączymy truskawki z rabarbarem i smażymy godzinę, po tym czasie, nadmiar soku zlewamy do czystych , gorących słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.Dodajemy cukier waniliowy, galaretkę, smażymy jeszcze 15 minut i przekładamy do słoiczków.Przetworów z tak dużą ilością cukru nie trzeba pasteryzować, ale można jeśli ktoś ma ochotę.Powiązane notki:Czekośliwka dżem śliwkowy z kakaoDeser rabarbarowy – przepis na śniadanieDżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworyKonfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrzeDżem z cukinii o smaku pomarańczowym