Krem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jak dla mnie gotowe kaszki są zbyt słodkie – ostatnio będąc na zakupach w sklepie widziałam ile mają w sobie cukru 25 g w 150 g gotowej kaszki – około 3-4 łyżek to trochę zbyt dużo – nie wiem jak Wy ale ja zaraz mam zgagę. U mnie w zdrowej formie z małą ilością cukru – jedynie do przygotowania rabarbaru, ale to konieczność. U mnie dwie porcje – jedna na wynos!
Składniki:
9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej )
10 suszonych moreli
10 suszonych śliwek
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
4-5 łodyg rabarbaru
2-3 łyżki cukru z wanilią klik
Przygotowanie:
Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem. Odstawiać na kilka godzin ( najlepiej zrobić to wieczorem).
Śliwki i morele zalać wrzątkiem ( 300 ml , odstawić ( polecam zrobić to wieczorem ).
Rabarbar wrzucić na patelnię i dusić 5 minut, do miękkości.
Kaszę zmiksować z osączonymi morelami i śliwkami ( kilka odłożyć do dekoracji ) wraz z jogurtem i sokiem z moczenia – jest bardzo słodki i pyszny.
Najlepszy jest schłodzony z ciepłym rabarbarem. Dowolnie dekorujemy.
Powiązane notki:
Krem ciasteczkowy na śniadanie
Deser rabarbarowy – przepis na śniadanie
Pudding z dyni i kaszy jaglanej
Krem orzechowy
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/22/krem-sniadaniowy-z-kaszy-z-rabarbarem