ßßß
Składniki:9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej )10 suszonych moreli10 suszonych śliwek4-5 łyżek jogurtu naturalnego4-5 łodyg rabarbaru2-3 łyżki cukru z wanilią klikPrzygotowanie:Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem. Odstawiać na kilka godzin ( najlepiej zrobić to wieczorem).Śliwki i morele zalać wrzątkiem ( 300 ml , odstawić ( polecam zrobić to wieczorem ).Rabarbar wrzucić na patelnię i dusić 5 minut, do miękkości.Kaszę zmiksować z osączonymi morelami i śliwkami ( kilka odłożyć do dekoracji ) wraz z jogurtem i sokiem z moczenia – jest bardzo słodki i pyszny.Najlepszy jest schłodzony z ciepłym rabarbarem. Dowolnie dekorujemy.Powiązane notki:Krem ciasteczkowy na śniadanieDeser rabarbarowy – przepis na śniadaniePudding z dyni i kaszy jaglanejKrem orzechowy