Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jak dla mnie gotowe
kaszki są zbyt słodkie – ostatnio będąc na zakupach w sklepie widziałam ile mają w sobie
cukru 25 g w 150 g gotowej
kaszki – około 3-4 łyżek to trochę zbyt dużo – nie wiem jak Wy ale ja zaraz mam zgagę. U mnie w zdrowej formie z małą ilością
cukru – jedynie do przygotowania
rabarbaru, ale to konieczność. U mnie dwie porcje – jedna na wynos!
Składniki:9 łyżek ugotowanej
kaszy jaglanej (lub innej )10
suszonych moreli10 suszonych
śliwek4-5 łyżek
jogurtu naturalnego4-5 łodyg
rabarbaru2-3 łyżki
cukru z
wanilią klikPrzygotowanie:
Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zasypać
cukrem. Odstawiać na kilka godzin ( najlepiej zrobić to wieczorem).
Śliwki i
morele zalać wrzątkiem ( 300 ml , odstawić ( polecam zrobić to wieczorem ).
Rabarbar wrzucić na patelnię i dusić 5 minut, do miękkości.
Kaszę zmiksować z osączonymi
morelami i
śliwkami ( kilka odłożyć do dekoracji ) wraz z
jogurtem i
sokiem z moczenia – jest bardzo słodki i pyszny.Najlepszy jest schłodzony z ciepłym
rabarbarem. Dowolnie dekorujemy.Powiązane notki:Krem
ciasteczkowy na śniadanieDeser
rabarbarowy – przepis na śniadanie
Pudding z dyni i
kaszy jaglanejKrem
orzechowy